Библиотека „Искра“ со низа активности за одбележување на Меѓународниот ден на литературата за деца

По повод Меѓународниот ден на литературата за деца,Библиотеката „Искра“ в четврток организира низа активности за одбележување на денот на литературата за деца.

Активностите ќе започнат со посета на основните училишта , каде претставници од библиотеката  ќе отстапат книги и литература за деца во училишните библиотеки.  Во 11:00ч во дворот на Библиотеката „Искра“ ќе се одржи „Фестивал на децата, книгата и музиката“ и трибина на тема „Специфичноста, позитивните влијанија и присутноста на литературата за деца во детскиот развој и во креирањето на детскиот свет“ на која излагачи ќе бидат проф. Јованка Денкова, м-р Ели Маказлиева и м-р  Татјана Лазарова Осоговска.

Во рамки на одбележувањето планирано е и читање на меѓународната порака на Светскиот  ден на литературата за деца за 2020 година, а потоа ќе биде промовирано делото„Мали детски разговор“ од авторот Зоран  Пејковски како и книгата „Заедно да растеме“ од Филип Димковски

Меѓународниот ден на литературата за деца се одбележува на 2-ри април секоја година, но поради коронакризата настанот беше одложен за средината на септември.

Проектот е поддржан и финансиран од програмата за проекти од областа за заштита на културното наследство  при Министерството за култура и Општина Кочани.  На настанот поздравен говор ќе има и градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев.

За време на одржување на настанот ќе бидат запазени протоклите за заштита од коронавирусот.

И.Матеничарски

Сподели: