Виничкиот Црвен крст во акција за помош на загрозени семјства од општината

Вчера пристигна првата пратка помош за најзагрозените ромски фамилии од НВО Отворено општество.

Помошта ќе ја распределуваат волонтери на Црвен крст Виница во соработка со НВО КХАМ .


“Доанцијата е 125 пакети храна и 125 пакети хигиенски средства, кои ќе бидат распределени за најранливите категории од ромското население. Во меѓувреме очекуваме помош и за другите социјално ранливи категории население во нашата општина. Имаме формирано 4 тимови од по тројца волонтери, кои ја покриват општината со храна за самоизолирани и изолирани и за стари лица над 65 години“, рече Кирил Цоневски, секретар на ОО-ја на Црвен Крст Виница.

Телефонскиот број 033/360-305 на Црвен крст, стои на располагање на сите оние оние над 65 г. кои можат да ги порачат артиклите со наплата од нивна страна, како и за лицата кои се во самоизолација и изолација“


Покрај набавка на намирници, Црвен крст Виница има отворено и телефони за психолошко-социјална подршка за справување со Ковид 19 кои се на располагање по 4 часа секој ден.

Сподели: