Делегација од збратимениот град Чанаккале во посета на СОУ „Гошо Викентиев”

По минатогодишната посета на нашето училиште СОУ „Гошо Викентиев”- Кочани во Република Турција во училиштето „Чанаккале Колеџ“, денес имавме чест да бидеме домаќини на претставници од нивното училиште и да ја продолжиме досегашната сорабтката која во иднина ќе се состои од размена на ученици од Македонија и Турција.

Во периодот кој следува, за време на зимскиот распуст ученици од „Чанаккале Колеџ“ ќе престојуваат во нашиот град, а напролет ученици од нашето училиште ќе бидат гости во Република Турција.

Целта е заеднички да учествуваме во меѓународни натпревари во технички науки, каде што во делот на роботика нашите ученици ќе ги споделат своите искуства со нив и ќе ги презентираат постигнатите резултати во роботиката, додека учениците од „Чанаккале Колеџ“ ќе ги претстават своите проектите од делот на автомобилската индустрија (производство на макети за електрични автомобили) и изработка на макети за ракети.

СОУ „Гошо Викентиев”- Кочани

Сподели: