Изложба на дела од Меѓународната ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“  2023

Во салон Фоаје 2 на Центарот за култура „Бели Мугри“ денеска беше отворена изложбата на дела од 37. Меѓународна ликовна колонија „Св. Јоаким Осоговски“ 2023 год.

Колонијата е дел од проектот „Промовирање изложби“ 2023 год, поодджан од Министерството за култура на Република Македонија.

– На изложбата се поставени 22 дела од 13 автори од пет држави и истите се работени со различни стилски ракописи, во различни техники,при што доминира акрилот и маслото платно, истакна Александра Димитрова –стручен соработник за визуелни уметности, архитектура и дизајн.

За колонијата свое обраќање имаше Јордан Михајловски – координатор и еден од основачите на колонијата. Тој истакна најпрвин дека е многу горд што изложбата е поставена во Кочани кој го смета за еден од поголемите градови на културата.

Колонијата годинава се одржа во периодот од 20-27 јуни во манастирскиот комплекс „Свети Јоаким Осоговски“ во Крива Паланка а на истата твореа 13 ликовни уметници од Македонија, Турција, Словенија, Полска и Бугарија.

И. Матеничарски

 Фото:  „Комарец“

Сподели: