Инспекциски служби од Општина Кочани на терен во Трајаново трло по пријави за загадување на околината

Поради енормното загадување за време на викендот, по констатираните состојби од надлежните служби и по пријавите на граѓаните, денеска инспекциските служби, претставници од МВР, претставници од невладините организации и локалните медиуми, излегоа на терен со увид и опомени кон населението на локацијата „Кај антената“, во наслебата Трајаново Трло, кои интензивно палат кабли, гуми, воедно сочинувајќи дива депонија.

-Ја поздравуваме оваа акција да се решат дивите депонии и да се прекине со палење на гуми, кои многу го загрозува здравјето на луѓето, не само во овој крај, туку во цело Кочани. Вчера бевме втори по загаденост и националните медиуми се заинтересирани зошто е тоа така. И затоа мора да ги лоцираме сите кои го загадуваат воздухот – истакна Зоран Тодоров, претседател на Одбор за здрав живот во Кочани.

Сторителите се фатени на лице место од страна на иснспекциските служби и од страна на инспекторот за животна средина од Општина Кочани е издаден прекршочен платен налог. Ваквите прекршочни ситуации најмногу се застапени за време на викендите или во доцните вечерни часови.

-Излезени сме на терен поради неколку пријави за време на викендот дека овде се палат кабли и дека има формирана нова дива депонија, се со цел да ја спречиме и со нашето присуство овде на терен, да ја подобриме комуникацијата со овдешното население. Благодарност и до МВР што секогаш ја даваат нивната поддршка за постојано дејствување на терен – истакна Александар Петров, лице за поддршка во спроведување на комунални дејности во Општина Кочани .

Екипите на КЈП „Водовод“ – Кочани ќе пристапат кон расчистување на дивата депонија и поставување контејнери и ознаки за забрането фрлање смет.

Воспоставена е и дежурна екипа со инспекциски служби коишто ќе бидат на терен и после работното време, се со цел да се спречат ваквите причинители кои енормно го загадуваат воздухот.

Од Општина Кочани апелираат да се пријавуваат сите прекршители на Законот за животна средина, и се разбира, свесно и одговорно однесување кон околината од страна на сите жители.

Сподели: