Минатата година собрани над 1000  крвни единици, Црвен крст Кочани ја реализираше првата крводарителска акција за 2022 година

1010 крвни единици се собрани во текот на 2021 година на вкупно 20 крводарителски акции што ги реализираше општинската организација на Црвен крст – Кочани.

За разлика од 2020 година кога поради екот на пандемијата со Ковид-19 имаше помал број на крводарувања, општинскиот Црвен крст минатата година бележи зголемување на бројот собрани крвни единици.

– 2021 година спред бројот на крводарувања е поуспешна од 2020 година кога поради екот на пандемијата со Ковид-19  имаше намален број на крводарувања. Во 2021 година бележиме позитивен тренд на зголемување на интересот за крводарување, а ние како Црвен крст ќе работиме на што поголема масовност и  унапредување на крводарителството на локално ниво. Годинава продолжуваме со редовните акции што се организираат секој последен четврток во месецот во просториите на Црвен крст – Кочани, а дополнително, во план е спроведување на акции во локалните и образовни институции и приватниот сектор, истакна Анета Коцева, секретар на Црвен крст – Кочани.

На денешната прва, редовна крводарителска акција за месец јануари, во просториите на Црвен крст – Кочани се собраа 33 крвни единици. Акцијата се спроведе  во соработка со екипа од Институтот за трансузиона медицина – Штип.

Граѓаните може да даруваат крв и секој понеделник и четврток во Службата за трансфузиона медицина – Кочани или секој последен четврток во месецот во просториите на Црвениот крст.

И. Матеничарски

Фото: A. Арсов

Сподели: