Млади претприемачи од „Љупчо Сантов“ со иновативна идеја за продажба на производи ќе набават таблети за ранливи ученици од гимназијата

Преку проект на „UPSHIFT“ програмата за социјално претприемништво, ученици од СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани се пласираа во првите пет победнички тимови и добија грант од 2000 евра кој ќе го искористат за реализација на својата претприемачка идеја.

Со добиените средства набавени се производи кои ќе бидат продавани на граѓаните, а профитот кој ќе го остварат ќе биде наменет за набавка на таблети за ранливи ученици од гимназијата  „Љупчо Сантов“ – Кочани.

-Нашиот тим креираше препознатливо име, „Avemil Charity“ што претставува акроним од имињата на членовите на тимот. Настапуваме под мотото „Здравје и имиџ кон заедничка победа“. Нашиот е-шоп нуди продажба на маски и марами, модни акцесоари, чаши и термоси за ладни и топли напитоци. За оваа електронска продажба имаме креирано профил на социјалната мрежа „Инстаграм“, а ќе организираме и непосредна продажба на нашите производи, истакна Ана Арсова, учесничка во проектот.

Во проектот се вклучени учениците Ана Арсова, Ефто Трајчев, Леонид Петров, Ивона Тодорова и Михајло Штерјов под менторство на професорот по претприемништво, Виктор Атанасовски.

-Имаме за цел да купиме талбети за следење на онлајн наставата. Со тимот одлучивме да помогнеме на нашето училиште, а со тоа и на нашите соученци. Нашата идеја ја презентиравме пред комисијата од Фондот за иновации и технолошки развој и од фондот „ЦЕЕТ – Македонија“ каде заедно со уште четири тимови од други училишта од Македонија, добивме грант од 2000 евра кој е наменет за комплетна реализација на нашата претприемачка идеја – изјави Ефто Трајчев, учесник во проектот.

Преку оваа програма, младите се поттикнуваат да препознаваат предизвици од нивната блиска средина и да понудат иновативни решенија во вид на производи или услуги.

Во самиот процес на развивање на идеите, со поддршка на менторите и со примена на современи алатки, се потикнува иновативно размислување и развој на претприемнички вештини.

-Концептот на програмата е замислен учениците да  развијат нови претприемачки вештини и знаења од социјално претприемништво кои ќе им послужат во нивните понатамошни професионални кариери – истакна Виктор Атанасовски, ментор на проектот.

„UPSHIFT“ е програма за социјално претприемништво развиена од страна на УНИЦЕФ, во рамките на која преку решавање на одредени социјални проблеми и предизвици им се овозможува на младите да развијат нови вештини, да научат повеќе за социјалното претприемништво и да стекнат нови пријателства.

И. Матеничарски

Фото: А. Арсов

Сподели: