Од 28 – 31 март – „Искра“ го одбележува Меѓународниот ден на литературата за деца

ЈОУБ „Искра“ – Кочани Ве поканува на настаните во рамки на проектот „Славење на меѓународниот ден на литературата за деца Другарувањето со книгите ни е песна фестивал на децата, книгите и музиката„

Програмска содржина:


28 март 2023 г. (юториик)

12.00-13.00ч.(Мултикултурен центар)
Поздравен говор и отворање на Фестивалот
Музичка композија на учениците од ОМУ,Ристо Јуруков”-Кочани;
рибина на тема ,Со знаење и посветеност преку својата дејност го трасираме патот на најмладите
кон книгата, читањето и писменоста“ учесници се: проф.д-р Христо Петрески, проф.Д-р Кристина Николовска,
м-р Ели Маказлиева, проф.д-р Јованка Денкова, доц.д-р Ана Витанова Рингачева, м-р Доне Донев,
виш библиотекар Магдалена Кочовска-Салтирова;
3.0-13.40ч. Промоција на книгата за деца ,Чудесен дар во годишен календар” награда ,Ванчо Николески” за 2022 г.на ДПМ автор м-р Ели Маказлиева и рецензент проф. д-р Елизабета Бандиловска.
Учесници, учениците од ОУ ,Никола Карев”- Кочани (во просториите на ЈОУ Библиотека Искра“- Кочани)

29 март 2023 г. (среда)
10.00-10.30ч. Промоција на книгата за деца ,Мимбо Џимбо и долгата зима” од данскиот автор Јакоб Мартин Стрид,
промотор м-р Ирина Тумбовска Талеска, Издавачка куќа Антолог и едукативна работилница,
учесници децата од ЈОУ Детска градинка ,Павлина Велјанова“- Кочани;
11.00-12.00 ч. Промоција на книгата за деца и млади ,Невидлив“, автор Елој Морено,
промотор м-р Иван Антоновски, учесници учениците од ОУ,Св.Кирил И Методиј“— Кочани;
12.00-13.00 ч.Промоција на книгата за деца и млади „невидлив”, автор Елој Морено
промотор м-р Иван Антоновски, учесници учениците од ОУ,Малина Попиванова”— Кочани;

30 март 2023 г. (четврток, Мултикултуреи центар)
12.00- 13.00 ч. Промоција на книгата за деца и млади ,Откривање на кодот” на авторката љубинка Донева,
Промотор и рецензент проф. д-р Весна Мојсова -Чепишевска и промотор Елизабета Јончиќ
Драматизација .Сите сме победници“, учениците од ОУ,Св.Кирил и Методиј“-Кочани
Музичка композиција на учениците од ОМУ,Ристо Јуруков”-Кочани

31 март 2023 г. (петок, ЈОУ Библиотека„Искра“- Кочани)
9.00-11.00ч. Ликовна работилница на теми; јас сум книга, читајте ме!”-меѓународното мото за 2023 г. (Грција)и
„Книгата-моја верна sвезда водилка“, Учесници учениците од Училиштето за цртање и сликање
Ну ЦК „Бели Мугри”-Кочани, ученици од Основните училишта во Кочани и ОУ,Синиша Стоилов”-Зрновци
.00-9.30 ч.Литературна средба на роднокрајниот автор Венчеслав Јордановски со учениците од ОУ„Крсте П.Мисирков”-Оризари соработник Румена Тодорова, виш библиотекар;
10.00-11.00ч Посета на библиотеката и учество на Изложбата од Ликовната работилница на лицата
од Дневниот центар за лица со телесна и интелектуална попреченост при ЈУМ Центар за социјална работа -Кочани
11.00-12.30ч. (Мултикултурен центар)
Читање на Меѓународната порака по повод 2 Април за 2023 г., ученици од СУ„Љупчо Сантов”- Кочани,
Прогласување на наградените ученици од Литературниот конкурс;
Промоција на книгата за деца, Тешко е да не ме сакаш”автор Јасминка Петровиќ, промотор Билјана Црвенковска,
уредник на Издавачката куќа Чудна шума, модератор Ивана Николова;
Драматизација и рецитали, учество на учениците, преставници на Домот на културата „Тошо Арсов“-Виница,
Матичната библиотека Кочо Рацин“-Пехчево и Јавната Локална бИблиотека,Илинден“- Делчево
Музичко ритмичка композиција на децата од Приватната детска градинка Амичи;
Музичко ритмичка композиција на децата од ОУ,„Раде Кратовче“— Кочани.

Проект од национален интерес во културата од областа на литературата и издавачката дејност на Министерството за култура на РСМ, поддржан од Општина Кочани, Ротари Клуб Кочани Виница, Компанијата Амфенол Технолоџи Македонија.

Координатор на проектот, виш библиотекар, Магдалена Кочовска Салтиров

Сподели: