Пожарот кај Тркање под контрола, надлежните остануваат на терен во текот на ноќта

Пожарот кај селото Тркање се става под контрола говорат последните информации од терен.

Огнената стихија која најпрвин започна со пожар кај селото Бели и се прошири над ридот кај Драчевиќ заврши во Тркање. Надлежините служби ноќва остануваат на терен до рано наутро за кога е најавено ангажирање на армиски хеликоптери за целосна ликвидација на пожарот. Во моментот нема опасност од загрозување на селото Тркање и огнот се држи под контрола.

Претседателот на Владата Зоран Заев на заедничка прес-конференција од Кочани со министерот за здравство Венко Филипче, директорот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов и градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев соопшти дека сите единици ноќва ќе останат овде за да дејствуваат и да ја контролираат состојбата, но и да ги направат проценките за утрешното дејствување на воздухопловите.

– Ветерот сега стивна, но се очекува ветар и утре, затоа треба да бидеме претпазливи и да го превенираме секое жариште што може да биде опасно. Државата ќе најде начин да ги обештети опожарените објекти – изјави премиерот Заев.

– Пожарот околу градот е под контрола, а службите кои во голем број се дојдени од цела држава ноќва ќе дежураат. Сега ни е приоритет целосно гасење на пожарот – да го локализираме и целосно да го ликвидираме, а подоцна ќе ги проценуваме штетите и обештетувањето. Најбитно е да го осигуриме градот – сите единици се овде на терен – ќе го спасиме Кочани. Солидарноста е повеќе од потребна, имаме поддршка и морална и техничка и ќе се справиме со оваа стихија и сите заедно ќе бидеме победници. Упатувам благодарност до сите наши сограѓани кои помогнаа и помагаат во гасењето на пожарот, до војската и полицијата, до ТППЕ од Кавадарци, Велес, Штип, Пробиштип, Македонска Каменица, Виница, Скопје – изјави доцна ноќва на прес-конференција Николчо Илијев, градоначалник на Општина Кочани.

Пожарот претходно стигна до првите куќи на ридот Драчевиќ од кои на една целосно и е изгорена кровната констуркција, а изгореа помошни просории и штали со крупен и ситен добиток. Штетите од пожарите ќе се утврдуваат дополнително за што од Владата веќе најавија обештетување.

Во моментот акитивен пожар има и во атарот на село Костин Дол предизвикан од паднат далековод, но за негово гаснење ќе се чека утрото кога е планирано да се интервенира со хеликоптер.

И. Матеничарски

Сподели: