Презентација на новата образовна концепција: Темелна реформа за подобро, поквалитетно образование за нашите деца

Во организација на Општина Кочани, во салата на Мултикултурниот центар во Кочани се одржа трибина на тема „Темелна реформа за подобро, поквалитетно образование за нашите деца“.

Пред родители, наставници и директори на основните училишта, а во присуство на градоначалникот Николчо Илијев и општинските служби за образование, новата концепција за основно образование ја претстави проф. д-р Кирил Барбареев, еден од членовите на работната група за реформи во образованието.

Барбареев детално ги образложи четирите столбови на новата концепција: целите на основното образование, инклузивноста, родовата рамноправност односно сензитивност и интеркултурноста.
Во дискусии со присутните беше истакната потребата учениците во основното образование да се научат како да учат во натамошното образование и во животот воопшто; како критички да размислуваат, да го практикуваат наученото, како да се развива претприемачки дух кај нив…

Презентацијата беше реализирана со спроведување на мерките и препораките за заштита од ковид-19.

Сподели:
  • 457
  •  
  •  
    457
    Shares