Симболично одбележан патрониот празник на ООУ „Никола Карев“ – Кочани

ООУ „Никола Карев“ – Кочани на симболична свеченост  го одбележа патрониот празник на училиштето, во чест на 116 – годишнината од загинувањето на големиот македонски револуционер, Никола Карев.

Во дворот на основното училиште, во рамки на одбележувањето на патрониот празник, со почитување на протоколите за заштита од Ковид – 19 беа доделени наградите од литературниот и ликовен конкурс на тема „Ние сме иднината“. На конкурсот со свои творби учествуваа ученици од основните училишта во Кочани.

-Денес е свечен ден за ОУ „Никола Карев“ – Кочани . Го прославуваме патрониот празник на нашето училиште, 116 години од смртта на Никола Карев како и 100 години раѓањето на Блаже Конески. По тој повод организиравме литературен и ликовен конкурс на кој учествуваа ученици од основните училишта од Кочани. Денеска на симболична свеченост им ги доделивме наградите на најуспешните автори на делата, а положивме и свежо цвеќе пред споменикот на нашиот патрон Карев во Паркот на Револуцијата, истакна Биљана Петрова, директор на ООУ „Никола Карев“ – Кочани.

Литературен конкурс:

Наградени творби за учесниците од III и IV одделение:

I награда: „Ние сме иднината“, Леонтија Гаврилова, IV-1одд. и Хрисант Илијев , IV-2 одд. ОУ „Никола Карев“

II награда: „Ние сме иднината“, Јована Велкова, IV-1одделение, ОУ „Раде Кратовче“

III награда: „Ние сме иднината“, Јован Цветанов, III-3одделение, ОУ „Раде Кратовче“

Наградени творби за учесниците од V и VIодделение:

I награда: „ Ние сме иднината “, Андреј Костадинов, VI-1 одделение, ОУ „Никола Карев“

II награда:„Ние сме иднината“, Анастасија Серафимова, V-2 одделение, ОУ „Никола Карев“

III награда: „Ние сме иднината“, Мила Ристова, V-1 одделение, ОУ „Никола Карев“

Наградени творби за учесниците од VII до IXодделение:

I награда: „Ние сме иднината“, Сандра Костадинова, IX-1 одделение, ОУ „Никола Карев“

II награда:„Ние сме иднината“, Емилија Станојкова, VIII-2 одделение, ОУ „Никола Карев“

III награда: „Ние сме иднината“, Леа Апостолова, IX-1 одделение, ОУ „Никола Карев“

Ликовен конкурс:

Наградени творби за учесниците од I категорија:

I награда: „Ние сме иднината“, Леонтија Гаврилова, IV-1одделение, ООУ „Никола Карев“

II награда: „Ние сме иднината“, Нина Стојанова V-1одделение, „ООУ „Никола Карев“

Наградени творби за учесниците од II категорија:

I награда: „Ние сме иднината“, Евгенија Марковска VIб одделение, ОУ„Крсте П.Мисирков“ – Оризари

II награда:„Ние сме иднината“, Максим Арсов, VI-2 одделение, ООУ „Никола Карев“

III награда: „Ние сме иднината“,Кристина Соколова, VIa одделение, ОУ„Крсте П.Мисирков“ – Оризари

Наградени творби за учесниците од III категорија:

I награда: „Ние сме иднината“, Симеон Трајчев IX-1одделение, ООУ „Никола Карев“

II награда:„Ние сме иднината“,Јана Илијевска, VIIIа одделение, ОУ„Крсте П.Мисирков“ – Оризари

III награда: „Ние сме иднината“,Матеј Стојанов, VII-2одделение, ООУ „Никола Карев“

Во чест на 116 години од загинувањето на револуционерот Никола Карев , свежо цвеќе на споменикот во Паркот на Револуцијат положија делегација од ООУ „Никола Карев“  како и градоначалникот на општина Кочани и членови на Советот на општината.

И. Матеничарски

Фото: А. Арсов

Сподели: