Симон Трпчески во посета на Музичкото училиште „Ристо Јуруков“

Македонскиот пијанист Симон Трпчески го посети Основното музичко училиште„Ристо Јуруков“ во Кочани.

Уметникот со светско реноме оствари средба со градоначалникот Николчо Илијев,раководството на училиштето, колективот и учениците и се запозна со актуелнатасостојба и работа на оваа образовна институција.

– Присуство на Трпчески во Кочани го искористивме да го запознаеме сореализираната децениска идеја за ново пијано, со кое ќе одговориме на потребите накултурните настани во нашата општина и на Музичкото училиште – соопшти Илијев.

Трпчевски истакна дека Основното музичко училиште „Ристо Јуруков“ е извориште напрофесионални музичари, меѓу кои дел од нив се негови колеги и соработници.Поздравувајќи ја набавката на новото полуконцертно пијано потенцираше дека тоапретставува одличен влог во културата и образованието.

Кратката изведба на Трпчески на преработени македонски мотиви на пијано бешедочекана со аплаузи од присутните.

Сподели: