„Собрание за граѓаните“ –  Во Кочани парламентарен караван за запознавање на граѓаните со работата на законодавниот дом

Градот Кочани денеска беше домаќин на мобилниот парламентарен караван „Собрание за граѓаните“ како дел од активностите на Собранието на Република Македонија за зголемување на транспарентноста и отчетноста.

Во Паркот на револуцијата во Кочани, граѓаните имаа можност одблиску да се запознаат со работењето на парламентот преку директни разговори со пратениците од Кочани, Марија Ангелова и Миле Лефков.

„Целта на караванот е да се стекнат знаења за работата на Собранието, историјата на парламентаризмот, законодавната постапка и други теми од работата на институцијата, како и да се сретнат со пратениците од општината“ – истакнаа организаторите.

Караванот на Собранието го посетија ученици од основните и средни училишта од општината.

Кампањата „Собрание за граѓаните“ се реализира во рамки на „Програмата за парламентарна поддршка“, 10-годишен проект поддржан од Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ) преку Швајцарска Амбасада во РепубликаМакедонија.

„Програмата за парламентарна поддршка“ се спроведува од Националниот демократски институт (НДИ), Институт за демократија „Социетас Цивилис“ – Скопје (ИДСЦС) и Центарот за управување со промени (ЦУП).

Фото: A. Арсов

Сподели: