Утре концерт на македонскиот Брас квинтет во НУЦК „Бели Мугри“

В понеделник, 17 мај 2021 со почеток од 17 ч. на западното плато на НУЦК „Бели Мугри“ концерт ќе одржи македонскиот Брас квинтет.

МАКЕДОНСКИ БРАС КВИНТЕТ – КОНЦЕРТ 

Драган Младеноски – труба
Александар Златески – труба
Антонио Костевски – хорна
Димче Белчовски – тромбон
Александар Ниниќ – туба


– Програма

– 1. Don’t stop me now – Queen
2. Let It be – Beatles
3. More Beatles
• I want to hold your hand
• Yesterday
• She loves you
4. Hey Jude – Beatles
5. Bohemian Rhapsody – Queen
6. Imagine – Beatles
7. Hard day’s night – Beatles
8. We are the champions – Queen

Македонскиот брас квинтет се појавува како иницијатива на млади музичари кои својата желба за музицирање во камерен состав ја почнуваат со Брас Квинтет од 2014. Составот, по менување на членовите, ја добива следната формација :

Александар Златески – труба

Драган Младеноски – труба

Антонио Костевски – хорна

Димче Белчовски – тромбон

Александар Ниниќ – туба

Членовите на составот се редовни членови во оркестрите на Македонската Филхармонија и Македонската Опера и Балет, а како гости се појавуваат во националните оркестри на Косово, Албанија, Белгија, Црна Гора, Бугарија и други регионални оркестри. Школувањето го завршуваат на Факултетот за музичка уметност во Скопје, а своето усовршување го продолжуваат на факултетите во Белгија, САД, Швајцарија и Бугарија. Љубовта кон камерното музицирање, почнува на академските години, каде освојуваат први и специјални награди на натпреварувања во Македонија и надвор од границите. Подоцна, по мала пауза поради професионални ангажмани, повторно ги спојува желбата за камерно музицирање и остваруваат повеќе настапи како : Концерт во Сити Мол по повод премиера на новиот филм Star Wars, Концерт во Кочани и Скопје (организиран со помош на Министерството за Култура), Концерт во Берово (поддржано од Министерство за Култура), Концерти во Македонскиот културен центар во Њујорк (поддржано од Министерство за Култура)  Концерт на Струмица Опен Фестивал и други концерти. Покрај овие настапи, членовите на овој состав учествувале и на проекти како : Феми Кути, Слушни книга, види музика, добиј книга и други капитални проекти како членови на матичните оркестри, а имаат запишано повеќе носачи на звук за големи филмски проекти како членови на составот FAMES.

НУЦК „Бели Мугри“ – Кочани

Сподели: