Секојдневни гршеки што ги правиме при одржување на личната хигиена

Ако мислевте дека редовното туширање, четкање на косата и забите се доволни за одржување на хигиената, грешите.

Експертите откриле дека луѓето често прават грешки во одржувањето на сопствената хигиена – и некои кои всушност можат да бидат причина за болеста.

Според BrightSide, комплетното отстранување на влакна од носот не е добро. Овие влакна спречуваат прашина и други алергени да навлезат во белите дробови, затоа не отстранувајте ги освен ако не излегуваат од носот, а со тоа ја уништуваат нивната функција.

Друга работа што многумина ја прават, особено во студените месеци, е миење на рацете со топла вода, мислејќи дека тоа ќе ги убие бактериите.

За да се случи ова, водата мора да достигне температура од 100 ° C, што не би можеле да го издржите. Покрај тоа, потопла вода е агресивна за кожата, па затоа би можеле да имате многу суви раце.

Друга работа што многумина ја прават е да го остават пешкирот со кој се избришале во бањата откако се истуширале.

Влагата што е во бањата ќе собере разни бактерии на пешкирот, а потоа ќе ги пренесете на кожата по следниот туш. Се препорачува секој пат да земате нова крпа од плакарот или да ја исушите надвор од бањата.

Кога излеговте од тушот, дали веднаш ставивте дезодоранс? Сосема погрешно.

Ако вашата кожа не е целосно сува, и сигурно нема да биде веднаш по туширањето, дури и ако добро избришете, дезодорансот нема никаква функција. Почекајте десет минути и потоа нанесете го.

Друга работа што треба да ја одржите чиста е четка за коса. Акумулира многу масло, бактерии и прашина, а доколку не ја чистите редовно, сето тоа го пренесувате на вашата коса, која потоа почнува побрзо да се масти и валка.

Сподели: